Drewno jest najstarszym paliwem, które ogrzewa i oświetla nasze domy. W kominkach powinno się palić tylko nim. Postęp technologiczny sprawił, że mamy do wyboru różne jego rodzaje. Czy pozostać wiernym tradycyjnemu drewnu czy postawić na pellet lub brykiet? Wyjaśniamy.
Opał do kominka – co warto wiedzieć na start
W sezonie grzewczym na opał do kominka zużywa się średnio od 5 do 15 metrów sześciennych drewna. Jest to uzależnione od wielkości pomieszczenia, które ogrzewamy, częstotliwości palenia i pogody za oknem. Żeby spalać drewno ekologicznie i ekonomicznie musimy zastanowić się, który jego rodzaj wybrać. A jeśli zamierzamy kupić ilość hurtową, ważne byśmy mieli odpowiednie miejsce składowania. W drewno na opał zaopatrzymy się w tartakach, składach opałowych lub nadleśnictwach.
Drzewo liściaste czy iglaste – czym lepiej palić
Drzewa iglaste nie są najlepszym pomysłem dla naszych salonowych kominków. Mają dużo żywicy, która strzela i odpryskuje w trakcie spalania, pozostawiając po sobie trudne do usunięcia plamy. Tworzą też za dużo dymu i sadzy. Drzewa liściaste mają mało żywicy, palą się równo i nie wytwarzają takiej ilości dymu. Najwięcej ciepła dają drzewa twarde np. dąb czy buk. Miękkie – jak lipa czy topola – są lżejsze, spalają się szybciej i potrzebujemy podwójnej ich ilości, by utrzymać dom w cieple.
Jak przygotować drzewo na opał
Drewno zaraz po ścięciu drzewa zawiera ponad 50% wody. Źle się pali, dymi i daje mało ciepła. Nie możemy więc używać go od razu. Drzewo kominkowe musi być sezonowane. Oznacza to, że musimy je przechowywać jakiś czas w odpowiednim miejscu, by wyschło. W tym celu najlepiej je pociąć (tu z pewnością przyda się pilarka tarczowa do cięcia drewna ) i trzymać pod zadaszeniem np. na legarach podłogowych. Drzewo nie może leżeć bezpośrednio na ziemi, bo niepotrzebnie chłonie z niej wilgoć. Odpowiednio sezonowane drewno posłuży nam na rok lub dwa.
Brykiet czy pellet – zalety i wady
Brykiet to suche drewno produkowane z prasowanych i łączonych trocin. Jest ogólnodostępny, można go kupić w marketach, a nawet przez internet. Nie brudzi, jest łatwy w przechowywaniu, nie trzeba go sezonować. Spala się do końca i nie zanieczyszcza kominka. Rozpalanie brykietu jest szybkie, a spalanie trwa kilkanaście godzin. Niestety często zdarza się tak, że nabywając brykiet z niesprawdzonego źródła, okazuje się, że jest on wilgotny, źle przechowywany albo zrobiony ze śmieci (np. impregnowanych płyt meblowych).
Pellet produkowany jest z trocin z dodatkiem kory, wiórów i innych odpadów powstałych podczas obróbki drewna. To przyjazne dla środowiska paliwo, które nie wytwarza wiele popiołu i nie uwalnia szkodliwych związków. Łatwo się przechowuje, wydziela przyjemny aromat w trakcie spalania, a jego popiół można wykorzystać jako nawóz, ponieważ zawiera cenne związki mineralne dla roślin. Wadą pelletu jest jednak to, że można nim palić tylko w specjalnie przeznaczonych do tego kominkach, a to wiążę się z dużymi kosztami początkowymi.
Zobacz również:
Porotherm, gazobeton czy silka - co jest lepsze?
Rady dla budujących dom
Dom energooszczędny
Ile kosztuje budowa domu?
ZAPYTAJ 120 SKŁADÓW O CENY MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH I WYBIERZ NAJLEPSZĄ OFERTĘ
Wyświetleń: 1341