Właściwości stali kotłowej

Stal to jedno z tworzyw o najpowszechniejszym zastosowaniu w przemyśle. Warto jednak pamiętać, że stal stali nierówna – z połączenia żelaza, węgla oraz innych pierwiastków stopowych w różnych proporcjach możliwie jest uzyskanie materiału o unikalnych właściwościach i specjalnym zastosowaniu. Jednym z nich jest stal kotłowa. Co warto o niej wiedzieć?

 

Czym jest stal kotłowa?

Stal kotłowa to grupa gatunków stali o podwyższonej odporności na wysokie temperatury – zachowują one swoje właściwości w temperaturze do 600 stopni Celsjusza. Głównie stosuje je do produkcji maszyn i urządzeń wykorzystywanych w energetyce, m.in. armatury kotłów i turbin, całych turbin wodnych, parowych lub gazowych, zbiorników dla przemysłu chemicznego i energetycznego. Słowem – wszędzie tam, gdzie panuje temperatura zbyt wysoka dla zwykłych gatunków stali. Odporność na wysokie temperatury osiąga się dzięki wykorzystaniu dodatków stopowych, takich jak:

  • Chrom – zwiększa odporność stali na utlenianie
  • Molibden – zwiększa wytrzymałość stali na pełzanie

Istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji między pierwiastkami wchodzącymi w skład stopu.

Właściwości stali kotłowej

Jak zostało wspomniane wcześniej, stal kotłowa charakteryzuje się podwyższoną odpornością na temperatury do 600 stopni. Na co narażona jest stal w takich warunkach? – Wyróżnić możemy kilka efektów wpływu wysokiej temperatury na stal – mówi przedstawiciel firmy Hydrobudowa-1, specjalizując się między innymi w badaniu jakości stali kotłowej – Są to między innymi pełzanie, czyli powolne odkształcanie się elementu stalowe, relaksacja, czyli zmniejszenie naprężenia w strukturze materiału oraz przyspieszona korozja, która powoduje znaczące obniżenie trwałości elementów. Ponadto stal kotłowa, podobnie jak inne gatunki stali, odznacza się wysoką twardością, wytrzymałością mechaniczną, a także plastycznością, pozwalają wytwarzać z niej elementy dowolnych kształtów.

Gatunki stali kotłowej

Do stali kotłowej zaliczamy wiele gatunków stopów, oznaczanych kodami, np. K10, K18, St36K, 15HMF. Każdy z tych gatunków przeznaczonych jest do wytwarzania innego zakresu asortymentu, np, odkuwek, łączników, rozpórek czy zawiesi.

Stal kotłowa o właściwości elementów

Należy jednocześnie pamiętać, że na ostateczne właściwości elementów wytwarzanych ze stali kotłowej istotny wpływ ma również technologia wytwarzania danego elementu, a więc między innymi:

  • Sposób obróbki plastycznej
  • Obróbka cieplna
  • Obróbka skrawaniem
  • Zastosowane metody spawanie elementów

Powrót

Strefa dla Producentów materiałów budowlanych, Dystrybutorów i Agencji PR.

Strefa dla zarejestrowanych składów i hurtowni budowlanych.

Strefa dla Klientów Indywidualnych, Firm Wykonawczych i Transportowych.